2015-01-23 19:07:04• hírek • Kocsis Zoltán

Veszélybe sodorta az uniós pályázatokat a kormány?

Veszélybe kerülhet több Szatmár megyei önkormányzat uniós pályázata, mivel az új költségvetési törvény következtében a megyei tanács már nem tudja támogatni azokat - derült ki pénteken a polgármesterek és Adrian Stef tanácselnök találkozóján.

Az új költségvetései törvény óriási felháborodást váltott ki (nem csak) a szatmári polgármesterek köreiben. Ennek lényege, hogy az idei évtől nem a megyei tanács osztja a pénzeket az önkormányzatoknak, hanem a kormány közvetlenül utalja azt át. Darius Valcov pénzügyminiszter szerint az új rendszer kizárja a politikai beavatkozásokat a költségvetés kiegyenlítésének folyamatából.

Hiába nőtt azonban az ország 3180 települése közül több mint 2000-nek a költségvetése, ha a többieké jelentősen csökkent. Miközben a legtöbb polgármester e miatti aggodalmának adott hangot, Marchis Ottó egy másik problémát vetett fel. „Mi lesz így a pályázatokban ígért segítséggel", fordult Mezőpetri polgármestere Stefhez.

„Semmit nem tudunk így segíteni. Egyetlen lejünk sincs. Amikor azt ígértük, hogy az önkormányzatok csak pályázzanak bátran, a megyei tanács segít az önrész biztosításában, akkor még egy másik törvénykezés volt életben. Mi annak megfelelően ígértünk segítséget, tudván, hogy lesz miből támogassuk az önkormányzatokat. Az új törvény azonban partvonalon túlra kényszerített minket! Megváltoztak a játékszabályok, a jelenlegi keretek között pedig nem tudunk segíteni", jelentette ki egyszerre csalódottan és dühösen Stef.

A megyei tanács évről évre elkülönített egy bizonyos alapot, amelyből fedezni tudta a pályázatokhoz szükséges önrészt. Az új költségvetési törvény azonban ezt már nem teszi lehetővé...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: